Yin Yoga

Naar mate men ouder wordt, verliezen we geleidelijk meer en meer flexabiliteit in de gewrichten. Iets waar velen niet echt bij stil staan, totdat je erachter komt dat je volledig vast zit. Yin Yoga is een geweldige manier om flexabiliteit in de gewrichten te behouden.

Achtergrond Yin yoga

Yin yoga komt uit de Taoïstische traditie. In de beoefening zoek je de grens op van een houding. Het is het punt dat je de strekking voelt, maar daarnaast nog steeds kunt ontspannen. Als je die gevonden hebt breng je de aandacht naar binnen, zoek je de stilte op en probeer je bewust te ontspannen. In de Yin yoga blijf je tussen de 3-5 minuten in een houding. In de Yin yoga wordt er vaak gewerkt met de meridianen (energie centra) in het lichaam. Door de adem en de ontspanning kunnen de meridianen geopend worden of kunnen blokkades opgeheven worden waardoor de chi (levensenergie) beter kan stromen. De Yin energie wordt geassocieerd met kou. Deze beoefening heeft daarom een verkoelend en verkwikkend effect op het lichaam.
 

De effecten van Yin Yoga

Zoals elke yoga vorm, heeft ook Yin yoga voordelen op je fysieke en mentale gesteldheid:

  • Ontspanning: door de houding langer aan te houden en passief te maken kan het lichaam dieper ontspannen. De adem kan vrijer stromen en het lichaam kan dan loslaten.

  • Flexibiliteit: door de spieren bewust te ontspannen kunnen het bindweefsel en de randen rondom de gewrichten langzaam strekken en beweeglijker worden. Hierdoor neemt de flexibiliteit toe. Het lichaam voegt zich op natuurlijke wijze in de houding en het lichaam creëert zelf ruimte. Dit gebeurt doormiddel van de adem in plaats van kracht, waardoor de zwaartekracht de mogelijkheid krijgt zijn werk doen.

  • Adem : als het lichaam ontspant, ontspant ook de adem. Door terug te keren naar de natuurlijke adem die vanuit de buik ontstaat, ontspant het lichaam volledig. Door het lichaam te ontspannen, kan ook het denken ontspannen. Daarmee bereik je het uiteindelijke doel van yoga: “ het stilleggen van het wervelen van de geest” (Sanskriet: chitta vritti nirodha).

 

Verkwikkend

Yin Yoga heeft een verkwikkende werking op het lichaam. Door de diepe ontspanning geef je het lichaam de mogelijkheid om los te laten. Door in de houdingen te blijven ademen krijgen de organen een natuurlijke massage en kunnen afvalstoffen worden afgevoerd. Door het openen of het opheffen van blokkades in de meridianen, merk je dat de doorbloeding in het lichaam beter verloopt , de chi (prana/levensenergie) vrijer stroomt en je meer energie hebt. Na een yin les voelt het als het ontwaken uit een diepe slaap; je bent wakker, alert en klaar om de yang wereld weer aan te kunnen.